Jak na věc


bezezbytková a s omezení tuku dieta recepty

Pro koho je bezezbytková dieta vhodná?

    400 g brambor uvaříme ve slupce ve vodě. Až trochu vychladnou, tak je oloupeme a nakrájíme na kolečka. 100 g šunkového salámu a 50 g cibule nakrájíme na plátky. Do pekáčku skládáme střídavě kolečka brambor, salámu a cibule. Osolíme, posypeme mletou paprikou a vše zalijeme dvěma bílky rozšlehanými v misce. Zapečeme, až budou bílky tuhé.
    Lékaři doporučují tuto dietu krátkodobě, v době obtíží nebo po chirurgickém zákroku týkající se střev. Nejedná se o obecný stravovací plán pro všechny osoby se zánětlivým onemocněním střev. Lékař poradí, jestli je potřeba zavést také některé vitaminové doplňky stravy.
    Každý člověk je jiný. Někomu může sedět uvedený jídelníček, aniž by se mu stýskalo po zakázaných potravinách, jiný si období bezezbytkové diety protrpí. Doporučuji vám, abyste si v tomto období vedli deník, do kterého si budete zapisovat to, co sníte. Budete mít tak lepší přehled o potravinách, které vám působí potíže a které vám naopak nevadí. A nakonec – je důležité mít na paměti: jedná se o dietu vhodnou na několik týdnů, nikoli dlouhodobě.


Recepty pro bezezbytkovou dietu

    Vzhledem k tomu, že se jedná o dietu s nízkým obsahem vlákniny, nejedná se o dietu, kterou bychom mohli držet celý život. Tato dieta je určena především lidem, kteří mají problémy s onemocněním střev. V rámci očisty ji mohou krátkodobě držet i lidé, kteří takovým onemocněním netrpí. Bezezbytková dieta, pokud je držena krátkodobě, je vhodným nástrojem ke snížení projevů střevních onemocnění.
    Jak by tedy měl vypadat tradiční jídelníček osoby, která se řídí bezezbytkovou osobou, aby bylo dosaženo všech doporučení? Níže je několik tipů na snídani, oběd i večeři, které lze libovolně kombinovat.
    Obecná rada zní: vyhnout se veškerému jídlu, které obsahuje vlákninu. Jsou to semínka, oříšky, kokos, celozrnné produkty, většina syrové zeleniny, tofu, luštěniny, uzené a mastné maso, naložené okurky, olivy, zelí, ředkvičky, popcorn, ovocné džusy s dužinou.
    20 g oleje smícháme s 20 g medu, lžící vinného octa, špetkou soli a mleté papriky. V této marinádě necháme ležet 100 g vepřové plece přes noc. Druhý den smažíme (bez tuku!) na pánvi.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00