Jak na věc


jedlý papír na dort princezna sofie s rodinou

Omlouváme se, ale na tuto stránku byl zamezen přístup

    Nyní kaštanovník nalezneme v oblasti Balkánu od Turecka přes Řecko, Makedonii a Chorvatsko do oblasti Apeninského poloostrova a do podhůří Alp. Je součástí porostů na některých mediteránních ostrovech, jako je Korsika, Sardinia, Sicílie a Baleárské ostrovy. Vyskytuje se i ve Španělsku a ve Francii.
    Konzumujeme je nejčastěji pečené nebo vařené. Jedlé kaštany obsahují hodně škrobu, cukru a bílkovin. Rozemletím jedlých kaštanů se připravuje kaštanová mouka, která slouží k přípravě pečených moučníků. Kaštany můžeme kandovat či nakládat do alkoholu. Nejčastěji je však pečeme.
    Jedlé kaštany obsahují škrob (45–58 %), bílkoviny a více uhlovodanů (22–34 %) než většina ořechů, a jsou proto výborným zdrojem energie. Obsahují sacharózu a minerální látky, jako je draslík, fosfor, síra, hořčík, vápník, chlorid, sodík, železo, mangan, měď, zinek a vitamíny A, B a C.
    Původně kaštan jedlý pochází z oblasti Malé Asie a je hojně rozšířen na jižních svazích táhnoucích se od pobřeží Černého moře. Evropské kaštanovníky sem přišly z oblasti východního Turecka.


Milujivareni.cz - Recepty, online kuchařka, škola vaření

    V jižní Evropě kaštany lidé pojídají se zeleninou, s masem nebo s máslem a sýrem. Světové kuchyně znají např. kaštanovou kaši ke zvěřině, kaštanové pyré se šlehačkou, kaštanový pudink, kaštany v čokoládě, glazované kaštany. Ve Francii a Itálii se z kaštanů vyrábí alkohol, ve Švýcarsku a na Korsice se vyrábí kaštanové pivo. V Americe se z nich připravuje nádivka do krocana.
    Kaštany velmi rychle napadají plísně, které mohou způsobit až černé zabarvení jádra kaštanu, proto je vhodné při jejich nákupu bedlivě sledovat jejich jakost a případně i prodávajícího požádat o rozkrojení některých plodů. Je nutné je rychle zpracovat, vysycháním tvrdnou a stávají nepoživatelnými.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    Kaštanovník paří mezi vyhledávané „ovocné“ dřeviny. Kaštany jsou uložené po 2–3 v pichlavém obalu, který puká čtyřmi švy. Zralé kaštany jsou lesklé, zbarvené tmavě hnědě. Syrové plody jsou nepříjemně trpké, teprve tepelně upravené jsou vhodné ke konzumaci. Obsahují cenné výživné látky a mají nenapodobitelnou chuť a vůni.
    JEDLÝ KAŠTAN – latinsky Castanea sativa Mill je plod kaštanovníku setého, jinak také kaštanovníku jedlého. Strom patří do čeledi bukovitých, je listnatý, opadavý.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00