Jak na věc


pivovar beránek stěžery

Záchrana pivovaru městem Protivín

    Přijďte na tankové nepasterizované pivo, pivní speciály či nealkoholické pivo a pochutnejte si na sezonních specialitách na grilu či z udírny. Po dohodě je možné v Belvederu pořádat soukromé akce, svatby, rauty nebo jakákoliv jiná společenská setkání.
    Klášterní pivovar Strahov patří do kategorie restauračních minipivovarů s ročním výstavem okolo 1000hl. Osobně cítíme úlohu minipivovaru jako producenta vysoce kvalitních speciálních piv.
    Nejslavnější období protivínského pivovaru přišlo na přelomu 19. a 20. století. Roku 1896 bylo v Protivíně vyrobeno 125 000 hektolitrů piva, roku 1899 už 140 000 a roku 1902 147 745 hektolitrů piva. Pivo z Protivína se v té době vyváželo nejen do celého Rakouska-Uherska, ale i do zámoří. V té době měl pivovar své vlastní sklady v Praze, Plzni, Vídni, Terstu, Záhřebu, Berlíně, New Yorku a jinde. Zlaté období skončilo během první světové války, kdy pivovar přišel o své zahraniční odběratele.


Tradiční ležení  ležáků 30 – 50 dnů

    V pivovaru v posledních letech dochází k výrazné modernizaci zařízení. Byla komplexně modernizována centrální sanitační stanice a zařízená nová filtrace piva. Následovala instalace nové stáčecí linky na lahve od předního světového výrobce, firmy Krones, která odpovídá nejmodernějším standardům. Dále byla provedena modernizace propagační stanice na pomnožování a uchovávání kvasnic. Proběhly také investice spojené s uvedením nových piv na trh – byla např. instalována zařízení, umožňující stáčení piva do lahví o objemu 0,33 l. Všechny tyto kroky směřují ke zlepšení procesu výroby piva a jeho kontroly a tím i ke zvýšení jakosti.
    Naše pivo Sv. Norbert, pojmenované podle zakladatele řádu premonstrátů, jež sídlí ve Strahovském klášteře, je vyráběno pouze z přírodních surovin – vody, sladu, chmele a kvasnic. Plně tedy respektujeme letitý zákon o čistotě piva - Reinheitsgebot z roku 1516. V našem pivu proto nenajdete žádné chmelové extrakty ani cukr, pivo je nepasterováno a nefiltrováno. Ponecháváme v pivu vše, co je dobré. Sv. Norbert obsahuje zbytkové pivovarské kvasnice s obsahem vitamínu B. Kromě světlého a tmavého Norberta vyrábíme čtyřikrát do roka pivní speciály a další příležitostná piva.
    Pivo se vyrábí z vlastní velmi kvalitní vody, sladů z nejlepších odrůd českého sladovnického ječmene, českého chmele ze žatecké oblasti a pivovarských kvasnic, pomnožovaných na vlastní propagační stanici. Zásadní důraz je kladen na naprostou čistotu a sterilitu procesu výroby a kontrolu kvality od příjmu surovin až po hotový výrobek.


Založení pivovaru roku 1540 či dříve…

    Výroba piva probíhá tradičním českým způsobem výroby spodně kvašeného piva, vařeného na varně dvourmutovým dekokčním způsobem (způsob výroby s povařováním rmutů), s odděleným hlavním kvašením a dokvašováním. Doba dokvašování odpovídá české tradici, to znamená, že např. ležáky dokvašují v ležáckém sklepě kolem 30–50 dnů.
    Z dokumentů uložených ve schwarzenberském archivu vyplývá, že 29. listopadu 1540 věnoval Jan z Pernštejna Ondřeji Ungnadovi ze Suneku a jeho manželce Bohunce „statek protivínský se vším příslušenstvím, i s krčmami od panství hlubockého k pivovaru protivínskému obrácenými“.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00