Jak na věc


zavařování ořechů s cukrem

Rajčata ve vlastní šťávě jen se solí

    Na 900 gramů švestek potřebujeme 1 cibuli, 1 lžíci nastrouhaného zázvoru, 200 ml pomerančové šťávy, 100 ml červeného vinného octa, 100 gramů rozinek, 50 gramů hnědého cukru, 1 lžíci mleté skořice, 2 chilli papričky a 20 gramů loupaných mandlí.
    3 a půl kg švestek vyloupat do pekáče husáku, zasypat 3/4 kg cukru a zalít necelými 2 dl octa. Nechat 24 hodin stát, potom můžeme umlít nebo rovnou dát do trouby a zapnout zespoda naplno. Když začnou vařit, stáhnout teplotu na 50°C a nechat asi 4 hodiny propékat. Nemíchat. Plnit horké do suchých sklenic a zavíčkovat.
    Švestky opereme, vypeckujeme a buď najemno nakrájíme nebo jednoduše rozmixujeme (ne uplně na kaši). Dáme do kastrolu a přidáme nasekané nebo pomleté ořechy, víno a cukr. Za míchání uvedeme do varu. Vaříme 3 min. Pak nalijeme do čistých sklenic, zavičkujeme a otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
    Švestky opereme a pečlivě osušíme. Buď je necháme vcelku, nebo je rozpůlíme a vypeckujeme. U některých receptů se používají švestky oloupané. To pak plody spaříme horkou vodou, rychle ochladíme a oloupeme.


Česnek v octovém nálevu s kořením

    Omyté švestky vypeckujeme a pokrájíme na kousky, cibuli na kostičky. Vše kromě mandlí vložíme do kastrolu a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 30 minut, dokud švestky nezměknou. Na závěr vmícháme na proužky pokrájené mandle a ještě povařte 5 minut. Směs nalijte do nahřátých sklenic a uzavřete. Nechte vychladnout dnem vzhůru.
    Dobře oprané švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Větší polovinu švestek rozemeleme nebo prolisujeme. Polotovar odvážíme pro jednu dávku a v nízkém kastrolu, podlité vodou, vaříme asi 5 minut. Přidáme Želírfix promíchanou s cukrem (200 gramů na sáček) a za stálého míchání prudce vaříme až do zhoustnutí. Poté po částech přidáme zbylý cukr, zbylé švestky a dále vaříme. Ke konci varu dáme kyselinu citronovou. Po zrosolovatění horký džem nalijeme do sklenic po okraje, hned upevníme víčka a obrátíme dnem vzhůru.
    Zralé švestky s jemnou slupkou. Na 1 kilogram švestek je třeba 500 gramů cukru, balíček práškové směsi k přípravě džemů a marmelád (např. Želírfix) a 2 gramy kyseliny citronové.


Švestková povidla bez míchání s rumem

    Připravená jablka a hrušky (i se slupkou a jádřincem) a vypeckované švestky rozkrájíme na malé kousky. Vše podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Vše pak prolisujeme. Protlak odpařujeme v širokém kastrolu 10 minut, přidáme čtvrtinu stanovené dávky cukru a povaříme. Za 5 minut pomalu přidáváme zbylý cukr. Vařící hotovou marmeládu lijeme do skleniček až po okraje. Potom zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00